Hotelowa restauracja

Data publikacji: 28.01.2016
Fotolia 107253441 Subscription Monthly M 1 1200x540

Restauracja podstawą dobrego hotelu

Każdy człowiek lubi dobrze zjeść. Dobrze zjeść, czyli zjeść coś smacznego i pożywnego. Coś co rozbudzi nasze podniebienie. Zakosztować wyszukanych i wykwintnych potraw. Kuchni, która zadowoli i zaintryguje nawet największych smakoszy. Gastronomia jest symbolem smaków każdej kultury. Odzwierciedleniem smaku, podniebienia i zmysłów danej grupy osób. Najlepsze polskie hotele posiadają restauracje wzbogacone polską kuchnią, gastronomią, która odzwierciedla naszą tradycję. Posiadanie hotelowej restauracji serwującej swojskie dania ma niezwykły wpływ na promocję kultury. Rodakom przypomina smak ojczyzny, natomiast obcokrajowcom daje zakosztować nowej kultury.

Polska kuchnia

Polska kuchnia jest częścią narodowej kultury i tradycji rozwijającej się przez wiele pokoleń. Na rozwój narodowych smaków miało wpływ wiele czynników, a wśród najważniejszych były przemiany geograficzne państwa oraz mozaika narodów, które zamieszkiwały Polskę. Większość specjałów to bomby kaloryczne, gdyż gastronomia obfituje w potrawy mięsne przyrządzane na przeróżne sposoby. Poza mięsem bardzo często wykorzystuje się również: śmietanę, grzyby, kiszoną kapustęi  ogórki, korniszony, kalarepę oraz wiele innych. Dania mają najczęściej smak: słony, kiszony, lekko fermentowany, umiarkowanie ostry, ziołowy, kwaskowaty oraz słodko-kwaśny. Wszystko za sprawą używanych dodatków, takich jak: chrzan, czosnek, cebula, zsiadłe mleko, gałka muszkatołowa, jabłka, żurawina, kwaśna śmietana, ogórek kiszony oraz przypraw: typu: majeranek, pieprz, pietruszka i kminek. Ostre smaki są zwykle łagodzone za pomocą śmietany. Do najpopularniejszych polskich potraw zalicza się: pierogi, kluski, gołąbki, kotlet mielony i schabowy, golonkę, żurek, kapuśniak, rosół, chłodnik czy zupę grzybową i ogórkową. Potrawy te są najczęściej przyrządzane w polskich restauracjach, również w naszej. W kameralnym hotelu Sleep otworzyliśmy restaurację specjalizującą się w serwowaniu polskich dań.